Skogsencyklopedin

bär

mångfröig, ofta köttig eller saftig frukttyp som inte öppnar sig innan den faller av. Bärets kärnor är de egentliga fröerna. Fruktväggen är ganska tunn, medan väggen hos fröna, ”kärnorna”, oftast är hård och motståndskraftig. Bäret är en vanlig frukttyp, och många ätliga frukter hör hit. Lingon, blåbär, krusbär, vinbär, vindruva, liljekonvalje, ormbär och ekorrbär är exempel på frukter av bärtyp. Men bär är också frukter hos en del växter även om man i normalt språkbruk inte så ofta kallar frukten för bär, t.ex. citrusfrukter, bananer, paprika, tomater, gurkor, pumpor och meloner, granatäpple, kaki, papaja, och avokado (som f.ö. är ett enfröigt bär). Körsbär och hallon kallas vardagligt bär men är i botanisk mening stenfrukter. Jordgubbar är egentligen inte heller ett bär utan är nötter och skenfrukt. Se även frukt.

Källa: Skogsencyklopedin, utgiven av Sveriges Skogsvårdsförbund (numera Föreningen Skogen), Stockholm år 2000. Redaktör: Michael Håkansson. På webbplatsen kan tillägg/korrigeringar förekomma.

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb