Frågelådan

Vilken sorts ek kommer ekollonet ifrån?

13 februari 2020

Frågeställare
Marika blomgren
måndag, 2 mars, 2020 - 13:54

Fråga

Hej!

Hast grott ett ett ekollon som jag plockade i schweiz. Funderar på vilken sort det kan vara. Kanske är för tidigt att se än?

Tack för hjälpen

Svar

Hej Marika!

De spetsiga loberna på bladen tyder på att det är en rödek. Rödekarna är en grupp ekar som man framförallt växer i östra Nordamerika. Ett fåtal arter finns även i Mexiko och västra USA. Tre arter är relativt allmänna i odling i Europa och det är Rödek Quercus rubra, Kärrek Quercus palustris och Scharlakansek Quercus coccinea. Av dem så är rödeken den avgjort vanligaste. Den har även används rätt flitigt som skogsträd på många platser i Centraleuropa. Därför tror jag att det är Rödek Quercus rubra Du har plockat.

Rödeken är ett mycket växtligt träd i södra och mellersta Sverige. Den utvecklar sig bra som skogsträd även på lättare jordar som kan anses för magra för vanlig ek. I norr så är den härdigare än skogsek och blir ett bättre träd i Norrland. Virket används främst till möbler och inredningssnickerier men duger inte till vintunnor. Porerna lär vara så grova så att vinet läcker ut.  

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb