Frågelådan

Varför kommer det inga bär på blåbärsplantorna?

21 oktober 2018

Frågeställare
Jens volmer
torsdag, 1 november, 2018 - 12:31

Fråga

Hej!

På min skogstomt växar en mängd vilda blåbärris. Men det kommer aldrig bär. Detsamma på många andra platser runtomkring i skogen. Varför kommer det inga bär på planterna? Och är det någonting, jag kan göra själv för att få dem att ge bär.

Svar

Hej Jens!

Den vanligaste orsaken till att det blir få eller inga bär på blåbärsriset är att det är för skuggigt. Där kan riset i sig överleva och frodas, men busken väljer att prioritera vegetativa skott istället för blomskott. I så fall är den bästa åtgärden att glesa ut bland träd och större buskar, så att ljuset når ner bättre till blåbärsriset.

Även om det finns gott om ljus, kan det säkert finnas en genetisk variation bland blåbärsbuskarna, som gör att vissa inte är så benägna att blomma som andra (denna variation ser vi även på andra växter). När det gäller blåbärsbuskar, så sprider de sig väldigt mycket genom vegetativ förökning, d.v.s. rötter växer ut åt sidan och slår upp nya skott bredvid den ursprungliga plantan och så har vi en ”ny” buske, men med samma gener som den första. I ett avgränsat område, som din skogstomt, kan det därför vara så att alla buskar egentligen består av samma individ och uppför sig precis likadant. I så fall måste man hjälpa till genom att plantera in en annan individ, som man har noterat ger riklig skörd på sin ursprungliga växtplats, och låta den breda ut sig. Detta tar förstås ganska lång tid, men kan vara roligt åtminstone att testa för att se om det fungerar!

Lycka till med dina blåbärsbuskar!

Hälsningar

Ola Langvall

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb