Frågelådan

Varför heter det syrafällda träd?

18 juni 2019

Frågeställare
Peter Andersson
onsdag, 8 januari, 2020 - 07:19

Fråga

Hej!

Jg undrar om ni vet varför det heter syrafällda träd. Jag vet vad det är, ett lövträd eller barrträd som sommarfälls och som inte kvistas för att dra ut fukten.

Mvh Peter

Svar

Hej Peter!

Tack för en rolig och intressant fråga.

Jag började med att titta i svenska akademins ordbok (SAOB) och i svensk etymologisk ordbok, båda finns tillgänglig på nätet.

Idag tänker vi på syra, som i svavelsyra, men vi har också surt, ”en sur syra”.  Men sur kan också betyda fuktig, våt. Och i SAOB finns sur-fälla, känt från 1600-t och 1700-t som ”omkullfallen skog som får ligga och ruttna. I Axel Cnattingius svenskt skogslexikon, från 1874, skrivs det syrfälla (syrfälle) ”att kullkasta träden och låta dem ligga i kvisten till påföljande vår” (av ett annat skäl än idag): ”Utföres i hagar till förbättrande av betet”. Flera äldre användningar av ordet som finns i SAOB handlar mer om marken än om virket.

Så jag tror, men jag är inte expert!,  att ”syr” kommer från ”sur” och har med fukt och vatten att göra, fuktigheten och bördighet behålls på svedjelandet eller betesmarken och/eller att virket är fuktigt och ruttnar när det ligger kvar i skogen. Man skulle kunna tänka sig att det från början  var en beskrivning att virket bara fick ligga och förstöras. Men under rätt förutsättningar, att virket tas om hand när löv och grenverk dragit ut fukten,  är det ett sätt att torka virke och så använder vi syr-fälla eller syra-fälla idag.

Med vänlig hälsning

Eric

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb