Frågelådan

Varför har just trädet Ask och i viss mån även Alm blivit så centrala i nordisk mytologin?

2 oktober 2020

Frågeställare
Andreas Hessel
måndag, 19 oktober, 2020 - 05:53

Fråga

Hej!

Hur kommer det sig att just trädet Ask och i viss mån även Alm blivit så centrala i nordisk mytologin?

Svar

Hej Andreas!

Eftersom det finns få samtida beskrivningar av den forntida föreställningsvärlden, nordiska mytologin, får vi spekulera i varför olika trädslag värderades i Fornnordisk tro.

Yggdrasil växte centralt i Asgård, som låg i mitten av Midgård. Varför en ask? Ett högt värderat trädslag som användes till redskap som var viktiga för arbete och strid. Även idag uppskattar vi ask för dess styrka och använder den till olika redskap som yxskaft men även till möbler och golv mm. Askens löv kan användas som foder.

Oden och hans två bröder, Vile och Ve (ibland kallas de Höner och Lodur) hittade två trädstammar. De gav liv, vett, rörlighet, tal och syn och kallade dem Ask och Embla. De skulle vara de första människorna. Att Ask kommer från trädslaget ask låter troligt, om Embla är alm är inte lika säkert. En annan skrift anger inte att det skulle vara två trädstammar som var ursprunget till Ask och Embla.

Att mannan kallas Ask kan bero på egenskaperna jag angav ovan, att trädslaget ask är starkt och användbart till vapen. Att Embla uppkallades efter alm kan bero på att det var ett uppskattat trädslag till föremål koppade till kvinnors roll i forntiden, matlagning och förvaring.

Vänliga hälsningar

Eric

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb