Frågelådan

Var har vi för skalbaggar i våra gamla elstolpar?

12 augusti 2019

Frågeställare
Annika Azzi
fredag, 23 augusti, 2019 - 06:27

Fråga

Hej Annika!

Det är skinnbaggar (underordning Heteroptera) och inte skalbaggar på dina tre bilder. Två av bilderna visar larver (= nymfer enligt annan terminologi) och bilden i mitten visar en vuxen (imago) av en fröskinnbagge (familj Lygaeidae) från undersidan. Larver (eller nymfer) av skinnbaggar är svåra eller omöjliga att artbestämma, och bilder på vuxna djur bör visa insektens översida (täckvingar, halssköld mm).

Fröskinnbaggen (bilden i mitten) påminner om arten Kleidocerys resedae (se exempelvis: ), men det behövs bilder på översidan av denna fröskinnbagge för att jag ska känna mig säker på en artbestämning.

 

Ruth Hobro är specialist på skinnbaggar och kan bekräfta och/eller dementera mina slutsatser baserade på dina tre bilder nedan J

 

M v h

 

Roger Mugerwa Pettersson

Forskare och lärare

Svar

Hej Annika (& Ruth f k), det är skinnbaggar (underordning Heteroptera) och inte skalbaggar på dina tre bilder. Två av bilderna visar larver (= nymfer enligt annan terminologi) och bilden i mitten visar en vuxen (imago) av en fröskinnbagge (familj Lygaeidae) från undersidan. Larver (eller nymfer) av skinnbaggar är svåra eller omöjliga att artbestämma, och bilder på vuxna djur bör visa insektens översida (täckvingar, halssköld mm).

 

Fröskinnbaggen (bilden i mitten) påminner om arten Kleidocerys resedae (se länk längre ner på sidan), men det behövs bilder på översidan av denna fröskinnbagge för att jag ska känna mig säker på en artbestämning.

Ruth Hobro är specialist på skinnbaggar och kan bekräfta och/eller dementera mina slutsatser baserade på dina tre bilder nedan, ruth.hobro@gmail.com.

M v h

Roger Mugerwa Pettersson

Forskare och lärare

Länkar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kleidocerys_resedae

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb