Frågelådan

Var det en tidig hjortfluga vi råkade ut för?

10 juni 2019

Frågeställare
Ylva Andersson
torsdag, 22 augusti, 2019 - 08:46

Fråga

Hej!

Skellefteå 6/9/6. 30-32 grader, blåsigt.. Svärmar av knott i mängder (trodde vi) Insekterna kändes större & kraftigare. Bet så det rann blod på barn, hårbotten, nacke, öron. Vuxna fick stora, svullna, röda kliande bett. Tidig hjortfluga?

Svar

Hej Ylva!

Om det är blodsugande insekter vid Skellefteå i Västerbotten så är det föga sannolikt med hjortfluga (Lipoptena cervi). Hjortfluga hittas i Norrland främst på hundar mm djur som nyligen har varit i södra Sverige och tagit med sig dessa blodsugande lusflugor i pälsen vid återresa norrut. De har då dessutom inga vingar då hjortflugan knipsar av dessa när de börjar suga blod.

Mer troligt med knott. Det finns personer som har fått uppsöka läkarvård efter kraftiga knottangrepp vid exempelvis Öre älv under sommaren 2019 (dvs. i södra delen av Västerbottens län).

Din fråga kan besvaras om du kan ta en bild på insekten, exempelvis med din mobil. Jag förstår att det inte är lätt vid blodvite, men om du har en liten genomskinlig plastburk så kan du ta en bild utan att bli biten.

M v h

Roger Mugerwa Pettersson
Forskare och lärare

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb