Frågelådan

När kom egentligen granen till Sverige?

14 februari 2022

Frågeställare

söndag, 13 februari, 2022 - 09:15

Fråga

Hej!

https://www.skogen.se/svenska-trad/gran-0/ påstås att granen ”spred sig från nordost via Finland för 3500 år sedan” trots att ex. ”Old Tjikko” bekräftats vara ~9500 år gammal med kol-14 datering. Vad vet vi egentligen om granens ursprung och migration?

Svar

Hej!

Det är riktigt som Skogssverige skriver att granen spred sig norrifrån, men då gäller det majoriteten av vår gran och den som haft störst genetisk inverkan på granpopulationen i Sverige. Old Tjikko visar ju tydligt att gran har funnits här tidigare men omfattningen är rimligen mer begränsad. Dock kan man tänka sig att fler spår av gran dyker upp bland annat i och med glaciärernas avsmältning. Till exempel hittades ju nyligen en 11 000 år gammal grankotte som legat under en glaciär i Västerbottensfjällen.

Vad gäller invandring och genetisk påverkan på den svenska granpopulationen som ska man dessutom komma ihåg att sydligt granpollen har blåst in med genetiskt material över Sverige och pollinerat våra granar. Därmed en genetisk påverkan. Dessutom anser man att granfrö har blåst på isen/skaren över Östersjön så där har vi också ett genetiskt inflytande. Men trots allt, majoriteten av vår gran har kommit norrifrån.

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb