Frågelådan

Vad kan detta vara för ticka/svamp?

17 mars 2019

Frågeställare
Sara Johansson
måndag, 13 maj, 2019 - 13:57

Fråga

Hej!

Vad kan detta vara för ticka/svamp? Har aldrig sett dessa på ett äppelträd förrut i en villaträdgård. Finns en skogsdunge i närheten och jag funderar på om den kommit därifrån?

Svar

Hej Sara!

Exakt vilken svamp det är är jag lite osäker på, men förmodligen är det borstticka, Trametes hirsuta. Det finns flera olika arter som ser rätt så lika ut, men deras biologi påminner om varandra.

Dessa tickor lever på många olika lövträd. Att du har dem på ett äppelträd låter dock inte så bra för trädet. Jag tror inte de har någon större förmåga att döda träd, men de växer på nyligen döda träd främst. Svamparna sprider sig med sporer som är väldigt små och avges i enorma mängder från varje fruktkropp (svamp). De förs med vinden miltals. Inom den radien lär det finnas tusentas svampindivider av denna art, så det är inte speciellt säkert att den spridit sig från den närbelägna skogen. Närheten gör dock förstås att sannolikhekten för just denna svamps sporer kommit til ditt träd är större än för någon annan slumpvis vald svamp i landskapet omkring. Men å andar sidan är detta bara en svampindivid, medan du har tusen andra i landskapet omkring.

Med vänliga hälsningar

Mats Jonsell, SLU

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb