Frågelådan

Vad har orsakat märkena på denna björkstam?

17 mars 2019

Frågeställare
Maria Nyman
måndag, 13 maj, 2019 - 11:29

Fråga

Hej!

Såg denna björkstam när jag var ute och åkte skidor idag i Mattmar i Jämtland (mellan Åre Östersund) och undrar vad märkena kommer av? En älgs eller rådjurs horn? Skada?

Tack på förhand för svar!

Mvh

Maria Nyman

Svar

Hej Maria!

Sannolikt är det en älg eller möjligen en kronhjort som har varit framme och gnagt på björkens bark. Märkena har det karakteristiska utseendet av barkgnag, eftersom de är ganska breda nertill och inte så djupa. Älgar (liksom som våra andra svenska hjortdjur) saknar framtänder i överkäken, så när de gnager i sig bark använder de tänderna i underkäken som stämjärn och bryter eller drar loss barken. Detta syns på dina bilder i form av de långa revorna som är lite trubbiga nertill. För att kunna avgöra om det är en älg eller kronhjort som varit framme kan du ta ledning av vilken ungefärlig höjd gnagen återfinns på. Kronhjortens barkgnag sitter sällan högre än 1,5 m medan älgens kan sitta högre upp (men naturligtvis finns det ett överlapp mellan arterna på höjder under 1,5 m). Du kan också försöka mäta tandbredden på den som har gnagt genom att mäta bredden nertill på revorna. Kronhjortens framtänder är vanligtvis 12-13 mm breda, medan älgens är 18-20 mm. Ibland anges 16 mm bredd som en gräns: över 16 mm betyder älg och under 16 mm betyder kronhjort.

Björn lämnar ibland rivmärken på trädstammar, men dessa brukar vara av vassare och djupare karaktär, mer som rejäla rispor.

Hälsningar

Märtha Wallgren

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb