Frågelådan

Vad har orsakat att mina granplantor är uppryckta och ligger horisontellt?

19 augusti 2019

Frågeställare
Staffan
fredag, 23 augusti, 2019 - 07:23

Fråga

Hej!

Planterade ca 2000 granplantor under april. Noterat att rätt många är upptryckt och ligger nästan horisontellt. Vem är boven? Har vilt av alla slag. Har dov, kron, vildsvin och älg på markerna.

Svar

Hej Staffan,

 

Utifrån informationen i din fråga går det inte att säga säkert vilket djur det är som har ryckt upp dina plantor. Men kanske finns det ytterligare ledtrådar att finna i beståndet om du letar?

 

Finns det bett som du kan se på plantorna? Hjortdjuren, t ex rådjur, älg, kronhjort och dovhjort, saknar framtänder i överkäken och lämnar ofta lite ”fransiga” bett efter sig. Hare, som också kan rycka upp nyplanterade plantor, har vassa tänder och lämnar som regel efter sig skarpa, lite snedställda bettytor. Medan hjortdjuren gärna äter hela skottet som de biter av, är det vanligt att haren ratar den allra yttersta toppen av skottet och lämnar den liggande på marken. 

 

Vildsvin kan naturligtvis råka böka upp plantor i sin jakt på föda, men är inte kända för att rycka upp plantor. Finns det tjäder? Det finns dokumenterat att tjäder har ryckt upp nyplanterade tallar (men däremot hittar jag inte motsvarande observation för granplantor). 

 

Kanske kan du hitta spillning i planteringen som också kan vittna om vilket djur som har varit på besök under sommaren? Information om hur man kan skilja mellan spillning från olika djurarter finns både på nätet och i böcker.

Generellt sett betas granar mindre än tallar och lövträd, men rådjursbete på granplantor är ett vanligt och väldokumenterat problem främst i Götaland och delar av Svealand. Om granplantorna är nysatta och inte har hunnit rota sig är risken naturligtvis stor att de också rycks upp ur jorden.

För att sammanfatta mitt svar, så går det inte att avgöra vem ”boven” är, men mycket talar för att rådjuret bör finnas högt på listan över misstänkta. Åtminstone tills fler ledtrådar har samlats in och som eventuellt kan frikänna rådjuret och peka på någon annan.

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb