Frågelådan

Vad har hänt eken – måste vi ta ned den?

12 maj 2021

Frågeställare
Marie Davidsson

Fråga

På vår nyköpta tomt står en stor gammal ek. Den har tappat/tappar bark och små hål går rakt in i stammen. För övrigt verkar trädet frisk. Vad har hänt? Kan vi göra något för att eken ska sluta tappa barken? Måste vi ta ner eken?

Svar

Hej, Maria!

Eken har råkat ut för en stamskada – eller att en del av omkretsen på stammen har dödats för några år sedan. Orsaken kan vara brand intill trädet (som  värmde ihjäl tillväxtskicktet i kambiet), en mekanisk skada – någon har kört för nära – eller något liknande. Större delen av stammen lever dock och trädet ser vitalt ut på bilden. Det sker en stark övervallning av skadan också – man ser det i kanten av det döda partiet. Så det döda partiet borde inte utvidgas vidare. Trädet kommer sålunda att leva vidare – förmodligen länge. Barken kommer fortsätta att falla av från det döda partiet, och hålen i veden blir nog fler- hålen är från vedätande insekter som kläckts fram. Dessa insekter la ägg på denna del av stammen för att den var död, så de kommer inte heller att hota trädets vidare liv.

Det som har praktisk betydese är att den döda delen av veden kommer att rötas av svampar och insekter. Det är inget problem för trädets vitalitet, men det kan ge en sämre stabilitet, med större risk för att det blåser omkull. Ju långre tid som går, desto mer rötat och desto sämre hållfasthet. Om trädet kan skada egendom om det faller, bör man ha koll på det. För att minska risken för att det faller kan man beskära grenar i kronan- då minskar vikten och vindfånget vilket också minskar krafterna som verkar på stammen.

Döda stampartier på träd är bra habitat för många arter som är sällsynta och hotade i dagens landskap, så skadan kan ses som gynnsamt för biologisk mångffald.

Besvarat av:

Mats Jonsell

Skogsentomolog, SLU 

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb