Frågeställare
Maya kreidie
tisdag, 12 mars, 2019 - 12:59
Fråga
Hej!
Jag undrar vad som händer i marken vid en skogsbrand? Kan man koppla det till svedjebruk.
Svar
Hej Maya!
Detta är en ganska stor och komplex fråga att ge ett enkelt svar på. Det är massor av saker som händer i marken vid en skogsbrand. Till exempel:
- Delar av markens organiska lager (det man brukar kalla mårlager eller humuslager) kan rent konsumeras av elden. Hur djupt elden tränger/hur mycket som konsumeras beror helt på hur uttorkat detta marklager är, d.v.s. hur lång torkperiod det har varit före brandtillfället. Även i det som blir kvar efter branden har det trängt ned värme och dödliga temperaturer för allt levande går ungefär 2 cm ned i det som blir kvar. Eftersom de där organiska marklagren innehåller frön, rhizom (jordstammar som kan skjuta skott, t.ex. fr blåbär o lingon + många andra), smådjur, näring i form av kväve mm, blir resultatet av branden helt olika beroende på detta.
- Kemiska förändringar sker. Man får t.ex. höjda pH- värden under några år.
- Svart yta och vegetationsfrihet ger ökade marktemperaturer.
- det viktiga näringsämnet kväve har till varierande grad gått förlorat i branden, men det för växterna tillgängliga kvävet brukar öka på grund av pH- och temp-effekten; ger ökad mineralisering (näringsfrigörelse och omsättning).
Angående din fråga om huruvida det går att jämföra med effekterna vid svedjebruk så är det absolut så. De stora skillnaderna är nog att svedjebruk inte gjordes när det var extremt uttorkat i de där organiska marklagren. Åtminstone i fallet ”betesbränningar” (där man bara tände på skogen för att skapa bete åt djuren) gjorde man detta på våren när det var en tydlig fuktgradient i de organiska marklagren. Man ville ju framförallt gynna rhizom av gräs (speciellt det vanliga skogsgräset kruståtel) att överleva och producera massor av nya skott. Vid äkta svedjebruk fällde man träden och lät det torka en del innan man tände på . Markpåverkan blev då mer lik den som vid en skogsbrand under torra förhållanden, men genom att det låg en massa träd (ved+ blad/barr) frigörs det ändå mycket mer näringsämnen till marken efter branden. Det var effekten från den man ville tillgodogöra sig i de grödor (t.ex. potatis, råg eller korn) man odlade under några år efter bränningen.
Hoppas detta besvarade en del av dina funderingar ialla fall.
Hälsningar,
Johnny