Frågelådan

Vad är detta för gran som ser ut som en björk på stammen?

21 augusti 2019

Frågeställare
Kjell Björk
tisdag, 3 september, 2019 - 12:00

Fråga

Hej!

Har några granar på min tomt som ser lite lustiga ut på stammen, de ser nästan ut som björkstammar. Vad är det för sorts granar? Bifogar några bilder.

Svar

Hej Kjell!

Du har fotograferat en sk. ädelgran (Abies sp.), men det är svårt att avgöra från dina bilder vilken art det är, då man gärna vill se en närbild på grenar och barr, för att kunna artbestämma den. Det troligaste är dock att det är en silvergran (Abies alba), eftersom den är vanligast förekommande i Sverige, särskilt om det är hela bestånd. Men eftersom du säger att de står på din tomt, är det större chans att det är någon annan art, som då har planterats som prydnadsträd, och då finns det många fler arter att välja mellan, t.ex. Nordmanngran (Abies nordmanniana, den sk. Kungagranen, vid julgransförsäljningar), kaskadgran (Abies procera), kustgran (Abies grandis) eller berggran (Abies lasiocarpa). Googla gärna och jämför med hur dina granar ser ut, så kanske du hittar själv vilken art det är.

Släktet har många arter, som är fina att ha i trädgårdarna, åtminstone tills de blir alltför stora, för de växer i allmänhet bra!

Hälsningar

Ola Langvall

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb