Frågeställare
Bo Sjödahl
måndag, 7 april, 2014 - 10:37
Besvarades av
Erling Ögren, Professor, Skoglig genetik o växtfysiologi, SLU
Fråga
Hej!
Fråga från god vän i Kenya: ”Här finns eucalyptus. Enligt folket här så kan inte bladen ruttna, det finns inte rätt sorts bakterier, och man måste därför elda upp bladen. Röken är stark och frän. Kan det verkligen stämma att bladen inte ruttnar?
Svar
Hej!
Hur snabbt blad som fallit till marken bryts ned av mikroorganismer (svampar och bakterier) beror av tre faktorer:
(1) klimatet på platsen: går långsammare i torrt eller kallt klimat än i fuktigt eller varmt;
(2) bladets egenskaper: går långsammare för hårda blad, för blad med lågt kväveinnehåll och för blad som innehåller giftiga ämnen; och
(3) floran av mikroorganismer.
De två förstnämnda faktorerna anses viktigast. Eukalyptus har sitt ursprung i Australien men odlas allmänt i Afrika, Europa, Amerika och Kina. På alla ställen finns mikroorganismer som förmår bryta ned bladen. Bladen tillhör i och för sig de mer svårnedbrytbara p.g.a. deras hårdhet och ogynnsamma kemiska innehåll men på alla ställen finns inhemska trädarter som har ännu mer svårnedbrytbara blad.