Frågelådan

Samarbetar träden via rötterna?

11 januari 2021

Frågeställare
Vera Simonsson
måndag, 22 mars, 2021 - 12:52

Fråga

Hej! i boken av Peter Wohlleben står det att träden slår sina rötter samman och samarbetar, skickar näring till en individ som sliter. Stämmer det? Jag skulle vilja veta om björk gör detta? Mvh Vera

Svar

Hej,

Vissa frågor tar längre tid att fundera över än andra och det här är en sån.

En studie av Susan Simard från 1997 och som publicerades i tidskriften Nature visade att kolföreningar kan flöda mellan olika plantor. Resultaten har bekräftats i andra studier men det har förekommit omfattande kritik också. Framförallt har man framfört att mängderna som transporteras enligt dessa studier är små och sannolikt inte har någon påverkan på plantorna. Transporten mellan plantor kan tänkas ske genom att rötter från olika individer binds samman med ett gemensamt svampmycel – mykorrhizanätverk. Transport kan också ske genom att vissa rötter växer samman men det är förmodligen mycket ovanligt.

Vissa skribenter (som inte är forskare) har tolkat resultaten och menat att de visar att träd samarbetar. Mot den tolkningen kan man anföra att det ofta uppstår zoner runt stora träd där inga plantor växer. Redan på 30-talet visade Lars-Gunnar Romell att överlevnad och tillväxt av små plantor ökar om man gör det vi kallar rotbeskärning, dvs man skär av rötter (och mykorrhiza) runt en grupp plantor så att de större trädens rötter inte kan konkurrera med plantorna. Flera studier har visat samma sak. En något nyare studie av Ruuska m fl (från 2008) visade att plantor växer betydligt bättre på avstånd från större träd än i närhet av större träd.

Om vi sammanfattar kunskapsläget kan vi säga att det finns bevis för att kolföreningar kan flöda mellan träd och mellan plantor. Att större träd skulle med denna mekanism hjälpa mindre plantor motsägs av experiment. Snarare verkar det vara så att mindre plantor har svårt att klara sig i närheten av större träd.

Besvarat av:

Torgny Näsholm

Professor, Skogens ekologi och skötsel, SLU

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb