Frågelådan

Kan skadan på björkens stam vara en sprängticka?

2 juli 2019

Frågeställare
Karolina W
måndag, 14 oktober, 2019 - 10:40

Fråga

Hej!

Vår fina gamla björk har fått en skada på stammen (se bild), kan det vara sprängticka? I år har ca 20%av knopparna inte slagit ut, toppen helt utan blad. Finns det något man kan göra för att rädda det?

Svar

Hej Karolina!
 
Det är svårt att fastställa någon specifik skadeorsak på björken. Det syns inga hål som tyder på att insekter gnagt sig in i träden och det finns ingen speciell svamp eller liknande som orsakar detta. Det är sav från björken som har trängt ut. Det skulle kunna vara någon mekanisk skada. Helt omöjligt att en sprängticka börjar tränga ut är det inte heller. 
 
Det är ganska troligt att förra sommarens torka har spelat in och att trädet när kämpar för att överleva och därmed tappat en hel del av sina knoppar och dessutom fått denna typ av savflöden på stammen. Möjligen kan man hitta något gnagspår eller liknande om man tittar närmare på det. 
 
Det är svårt att göra något åt denna skada när den redan är skedd. Så länge en stpr del av björken lever så är det i alla fall en chans att den överlevar och kan återhämta sig. Om den mer varaktigt visar tecken på vattenbrist (så som de icke utslagna knopparna gör) kan man eventuellt beskära ner en del av kronan så att den kräver mindre vatten.
 
Med vänliga hälsningar
 
Mats Jonsell, skogsentomologi, SLU

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb