Frågelådan

Kan någon förklara energiflödet i skogen?

20 maj 2019

Frågeställare
Tilde Sandberg
måndag, 16 september, 2019 - 13:36

Fråga

Hej!

Jag undrar om någon skulle kunna förklara hur energiflödet i skogen går till lite närmare (helst lövskogen). Förstår att allt kommer från solen men skulle gärna vilja ha detta förklarat lite närmare till en presentation till nästa vecka.

Svar

Hej Tilde!

Jag är inte säker på vad du menar med “energiflödet” men antar att det avser hur träd och andra växter via koldioxid + vatten + solenergi bygger upp socker i sin biomassa (veden) samtidigt som de avger syre. Detta kallas fotosyntes. Men växter andas (respirerar) också, som vi människor, vilket är den omvända processen. Unga trädbestånd växer inte så fort, medelålders trädbestånd växer fort medan gamla trädbestånd inte växer alls. Generellt binder då ett gammalt bestånd lika mycket kol som det släpper ut via respirationen (kallas också cellandningen). Då lagrar träden kol vilket är bra för klimatet men lagret är ”fullt”. Om man avverkar träden när de slutar växa och lagrar kolet från stammarna i städer eller använder det för att ersätta olja kan detta pågå för evigt (hållbart – man måste förstås plantera nya träd efter sig för framtiden).  Om man summerar avverkningen över tiden blir den mycket större än lagret i skogen. Poängen är att få högsta möjliga tillväxt och detta innebär ett hållbart skogsbruk som innebär att mogna träd ska avverkas. Allt detta gällde skogarnas klimatroll.

Skogarna är också viktiga för biodiversitet (att bevara arter) och ofta lämnas skogar för biodiversittet orörda från skogsbruk. Detta är viktigt och idag brukas ca 20 miljoner hektar skogsmark i Sverige medan ca 8 miljoner hektar är skyddade (på olika sätt). Varje skog som sparas för biodiversitet kostar således i minskad skogsproduktion för klimatet. I Sverige har politiker och andra valt hur mycket som ska sparas för biodiversitet och hur mycket som hållbart ska brukas. 

Alla skogar fungerar ungefär på samma sätt. Eftersom vi har färre lövskogar och dessa är artrika finns en särskilt ädellövslag som säger att dessa skogar ska bevaras.

Sök gärna efter fotosyntes på nätet så finns det ofta bilder som förklarar.

Med vänlig hälsning/ Hans

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb