Frågeställare
Lena Lindström
fredag, 13 april, 2018 - 11:15
Fråga
Hej!
Jag har köpt en ett torp med tomt. På ett av mina fina stora träd har de tidigare ägarna skruvat upp en skylt med två skruvar i stammen. Hur dåligt är det för trädet? Kan jag skruva bort skruvarna eller vad som är bäst för trädet?
Mvh Lena
Svar
Hej Lena!
Man vill gärna tro att träd fungerar lite som människor och därför inte mår bra av att ha skruvar i sig.
Men, det första man behöver tänka på att det inre av ett träd består av döda celler, död ved. Vad som sker inne i trädet kan det alltså inte uppfatta. Den enda levande delen av trädet är ett tunt tillväxtskikt alldeles innanför barken. Det är därför som ihåliga träd kan fungera så bra så länge.
Det andra är att träd är rätt duktiga på att skydda sig från skador i tillväxtskiktet. Det växer lätt runt en torkad gren, eller en skruv, eller något annat hinder. Så ett lite ”sticksår” från en skruv eller en spik isolerar sig trädet snabbt ifrån. Det är betydligt allvarligare att slå ett snöre runt trädet så att tillväxtskiktet senare ”stryps”. Observera dock att trädet inte gillar tungmetaller och att kopparspik är direkt olämpligt att använda.
Den tredje faktorn är att trädet kan angripas exempelvis av insekter eller svampar. Ett sår i barken och in i tillväxtskiktet kan då bli en angreppsväg för olika sorters angrepp. Det är alltså bättre att det sitter en skruv i skruvhålet än att det kan användas av olika angripare.
Men, den fjärde faktorn är att trädet kanske någon gång kommer att sågas eller flisas. Då är det inte bra för verktygen om det finns metall i trädet. Därför är det bra att ta bort skruvar som inte längre behövs. För att inte öppna upp en ny angreppsväg för insekter eller svampar bör du alltså sedan plugga igen hålet med en träpinne av lämplig dimension.
När du själv sätter upp saker i träd så är alltså en spik en rätt skonsam metod. Jämfört med en skruv så har trädet dessutom större möjligheter att ”trycka ut” skylten eller fågelholken vartefter det växer. Och bägge alternativen är bättre än att slå ett starkt snöre eller en ståltråd runt trädet och låta det sitta kvar tills trädet börjar ”strypa sig själv”.
Om du i stället borrar ett litet hål och använder träspik så slipper du dessutom vara orolig för att skada dina egna eller andras verktyg den dagen trädet växt färdigt och skall användas till något annat.
Med vänliga hälsningar / Åke Hansson, HanDiX AB