Frågelådan

Kan man ha en vanlig svensk gran (Picea abies) inomhus i kruka?

3 juli 2019

Frågeställare
Dea
onsdag, 28 augusti, 2019 - 11:36

Fråga

Hej!

Kan man ha vanlig svensk gran (Picea abies) inomhus i kruka? Hur skötas och vilken jord är bäst? Vet att den vill ha kylperiod & ska stå ute vintertid, rotslagen. Kan man i Skåne ha den i kruka på balkong om den täcks?

MVH

Granentusiast

Svar

Hej Dea!

Svår fråga! Jag kan inte säga att jag är någon expert på detta, men kan försöka mig på ett svar i alla fall.

Det kan tänkas gå att ha en vanlig gran inomhus i kruka, om krukan är stor nog. Men jag tror inte att den trivs speciellt bra där, dels för att vi har så torr inomhusluft, dels för att det är relativt mörkt där. Granen är dock ett skuggfördragande trädslag, så den överlever även i ganska mörka ställen. Dock brukar den anpassa sig genom att inte växa så fort och att anpassa barren för låga ljusförhållanden, så barrskruden kommer förmodligen bli gles och med tunna, bleka barr, alltså inte så som vi gärna vill se dem, t.ex. när vi använder dem till julgranar! Men det är ju bara att prova.

Det är nog inte bra att ta ut den på vintern, då kontrasterna är för stora på inomhusluften och ute, när du tar ut den. Växten, särskilt barren, är då inte anpassade till de låga temperaturerna vid utplaceringen (den behöver flera månader på sig att bli vinteranpassad) och när du tar in den på våren får den en ny chock då den kommer in i den torra, varma luften. Om plantan mår bra, kommer den ändå att skjuta skott på våren (eller kanske när som?), även om den inte fått sin vintervila.

Lycka till!

Hälsningar
Ola Langvall

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb