Frågelådan

Kan man göra papper av barr?

9 juni 2018

Frågeställare
Max
onsdag, 22 augusti, 2018 - 05:40

Fråga

Hej!

Kan man göra papper av barr möjligtvis? Tänker som ett substitut till ris i rispapper som används till rislampor tex.

Svar

Hej Max!

För många år sedan gjorde vi på SLU i Umeå faktiskt ett försök att göra sulfatmasa av tallbarr. Vårt försök visade att man fick ett mycket lågt kokutbyte (drygt 20 %, jämfört med barrved som ger ett kokutbyte på drygt 50 %) och en längdviktad medelfiberlängd på 1,26 mm jfr med drygt 1 mm för barrved. Fiberlängdsfördelningen visade dock att det var en mycket stor andel väldigt korta fibrer men också några väldigt långa fibrer i massan som ”drar upp” den längdviktade fiberlängdsfördelningen. Denna studie är tyvärr inte publicerad.

I en annan studie där man också har testat att göra sulfatmassa av tallbarr kom man fram till att barren innehöll höga halter av lignin vilket gjorde att kemikaliebehovet vid kokning och blekning blev mycket högt samt kokutbytet blev väldigt lågt (ca 23 %). Man jämförde i detta fall barrmassan med eukalyptusmassa och fiberländen på barrmassan var 0,70 mm jämfört med 0,81 mm för eukalyptusmassan. Även här innehöll barrmassan mycket stor andel väldigt korta fibrer. (Priti S.Lal, Arvind Sharma and Vimlesh Bist, Pine Needle – An Evaluation of Pulp and Paper Making Potential. JOURNAL OF FOREST PRODUCTS & INDUSTRIES, 2013, 2(3), 42-47)

Svar på frågan: Ja, man kan använda barr som råvara för papperstillverkning men det blir en produkt med lågt utbyte och hög kemikalieförbrukning. Barrmassan har inte heller några speciellt bra egenskaper så den skulle antagligen hamna i produkter där man inte har några höga kvalitetskrav.

Mvh

Michael

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb