Frågelådan

Kan man göra något åt min ”sparbanksek”?

9 maj 2021

Frågeställare
Maria Kull
onsdag, 12 maj, 2021 - 06:45

Fråga

Hej!

Jag har en jättefin ek som är 35-40 år. Det växer som en ”sparbanksek” solitär på tomten. Nu har en hackspett hackat sönder stammen ca 1 meter från toppen. Vad kommer att hända? Är det bara att vänta och se eller kan man göra något?

Svar

Hej Maria!

Man ser på bilden att huvudstammen på trädet stannat av i tillväxten och att ett par av sidogrenarna tagit över som topp. Jag gissar att hackspetten har hackat i den avstannade toppdelen (jag kan inte se på bilden) och att den har hackat efter larver av något slag. Då är trädet tyvärr dött i den stamdelen – larverna kommer inte dit om stamdelen är helt vital.

Det tyder på att trädet inte mår riktigt bra, men det blir rätt mycket spekulation om vad det beror på när man inte är på plats och kan se detaljer. En anledning skulle kunna vara att någon sågat eller någon annan mekanisk skada i trädets krona. En annan anledning, som är svårare att se, är markförhållandena. När träd blir vissna i toppen beror det ofta på att de inte får upp tillräckligt med vatten, vilket i sin tur beror på hur rötterna har det. Om marken är för kompakt (körväg för traktorer t.ex.) eller att rötter blivit avgrävda brukar det ge sådana symptom. Eller så står trädet på en väldigt torr plats, lite torrare än vad det egentligen tål. Man kan spekulera i frost också… 

Körvägar och grävarbeten samt mekaniska skador i kronan går ju att påverka. Om dessa saker är hyfsat under kontroll skulle jag tro att trädet lever vidare. Larverna, som hackspetten hackar efter, behöver man inte göra så mycket åt, de är mer en del av symptomen än själva orsaken. Och en del av den biologiska mångfalden.

Besvarat av:

Mats Jonsell

Skogsentomolog, SLU

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb