Frågelådan

Kan man gissa sig till en eks ålder?

7 mars 2019

Frågeställare
Annika
måndag, 13 maj, 2019 - 12:35

Fråga

Hej!

Kan man på ett ungefär gissa sig till en eks ålder med hjälp av omkrets och höjd? Vi har en ek på tomten som är mätt till 5.6 meter i omkrets, inte mätt längst ner där den är tjockare. Gissar ca 16-19 meters höjd!

Mvh Annika

Svar

Hej Annika!

Nej, man kan inte bestämma ett träds ålder utifrån dess storlek.

Om träden i exemplen ovan blir 57 till 78 cm grova på 150 år så har diametern ökat med 57/150 resp 78/150 cm per år dvs ca 3,8 resp 5 mm  per år (och årsringsbredden är 1,9 resp 2,5mm).

Ditt träd med en omkrets om 5,6 meter har en diameter på 178 cm. Som framgår av ovan kan en ek på bra mark under goda förhållanden, lite konkurrens osv, växa med några mm per år. Din ek skulle då vara många hundra år gammal, (350 till 600år). Men det ska också sägas att träd åldras och kan inte växa lika bra hela tiden, siffrorna ovan utgår från de 150 första åren.

Men åldern på din ek är omöjligt att avgöra utifrån dess storlek. Har eken stått fritt under alla sekel så kan den ha växt fortare och då är åldern lägre. Å andra sidan indikerar höjden, som inte är lika imponerande som diametern, att växtplatsen inte är särskilt bra, och trädet bör då vara ännu äldre.  Men ett imponerande träd är det onekligen.

Vill du titta mer på produktionssiffrorna för ek som jag refererar till så finns de via länken längre ner på sidan.

Eric

Länkar

http://epsilon.slu.se/studia/SFS125.pdf

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb