Frågelådan

Hur stort utbredningsområde har rötterna på vårt bokträd?

1 mars 2018

Frågeställare
Elisabeth
torsdag, 5 april, 2018 - 13:19

Fråga

Hej!

Våra bokträd har vuxit sedan 1920-talet och är ca 30-35 m höga. Hur stort utbredningsområde har rötterna? De närmsta står 5-10 m ifrån ett av husen. Hur långt ifrån ett hus ska träden vara för att undvika algbeväxtning? Vi behöver skogen som skydd mot salta havsvindar.

Svar

Hej Elisabeth!

Träd kan ha mycket vidsträckta rotsystem. Arkitekturen beror på bl.a. markens textur, markfuktigheten och de konkurrensförhållanden som trädet har växt och växer under. En så pass stor bok, 30-35 m hög, kan mellan tummen och pekfingret väga 4-5 ton och måste därför ha ett omfattande och djupt rotsystem för att vara väl förankrat, och rötterna kan säkert nå betydligt längre än 10 m från stammen.

Bokens krona på friväxande träd är normalt mycket stor och kan också ha en radie större än 10 m. Bokkronan ger ju en djup skugga och är din fasad i skugga under en stor del av dagen får du nog välja mellan att ha algproblemet kvar eller att avverka och få saltavlagringar.  Hur långt träden bör stå från huset för att undvika problem är närmast en redundant fråga. Det är ju inga lätta pjäser att flytta.

Hälsningar

PM

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb