Frågeställare
Jocke Brolin
onsdag, 26 juni, 2019 - 13:17
Fråga
Hej!
Funderade lite efter att jag sett uppdrag granskning angående skogsbränderna, hur stora koldioxidutsläpp generar dessa och man man vägde det mot att tillföra resurser för brandbekämpning vore inte det en klimatsmart lösning i på ganska många sätt.
Svar
Hej Jocke!
Den mängd koldioxid som släpps ut vid skogsbränder är inte större än den mängd som kan bildas av det kol som skogen inlagrar när den växer. På så vis kan man säga att förbränning av skog är koldioxidneutralt. Vid brand släpps dock koldioxiden ut i större mängd vid ett tillfälle jämfört med om träden under än längre tid ligger kvar på marken och förmultnar. Men det blir trots det en stor negativ effekt eftersom vi inte kan använda virket om det brinner upp, dessutom blir det tillväxtförluster om skogen inte får växa klart. Så om vi kan använda virket istället för att det brinner upp låser vi fast mycket kol i byggnader och andra träbaserade produkter.
Daniel och Bengt Nilsson, institutionen för skog och träteknik visade med ett beräkningsexempel i ett tidigare svar här i Skogssveriges frågelåda att ca 734 kg koldioxid skulle kunna bildas genom att förbränna 1 m3. Den koldioxid som bildas varierar dock t.ex. med hur fort det brinner och mängden tillgängligt syre.
Att tillföra resurser till brandbekämpning, men också till att förebygga bränder vore också fördelaktigt utifrån flera andra aspekter t.ex. ekonomiska, säkerhets- och sociala aspekter såsom minskade rekreationsvärden i skogen. Vidare att minska risken för att skog som hade kunnat generera timmer och massa (och ersätta t.ex. betong och plast) brinner upp och på det sättet ersätta andra material som släpper ut koldioxid (substitutionseffekt).
Mvh
Erika