Frågelådan

Hur skulle skogen i Sverige sett ut om den inte hade utsatts för mänsklig påverkan?

16 maj 2018

Frågeställare
Mari Juhlin
tisdag, 21 augusti, 2018 - 08:21

Fråga

Hej!

Jag undrar hur skogen, här i Sverige, skulle ha sett ut om den inte hade utsatts för någon (nämnvärd) mänsklig påverkan? T.ex. vilka trädarter skulle den bestå av och hur skulle sammansättningen av träd se ut utifrån art, ålder, storlek, levande, döda?

Svar

Hej Mari!

Sådana kontrafaktiska frågor är svåra, och oftast något som historiker undviker. Men jag ska ändå göra ett (mycket) kort försök.

Vad gäller död ved, ålder och storlek är det ”bara” att titta i de naturskogar som finns. Kanske hade det funnits 10 gånger med död ved, många mycket gamla och stora träd- och många skikt. Men allt beror på var i Sverige (klimat, bördighet, osv), och vilket typ av störning som dominerar (brand, bete, storm, torka).

Trädslagen är ännu knepigare. Det skulle troligen finnas mycket mer löv, och blandskogar. Den mänsklig aktiviteten har gynnat barrträden, och då inte bara skogsindustrin. Granen har gynnats av bland annat skogsbete, brandens upphörande. Men granen skulle nog har funnits här ändå, kanske till och med på Skånes åsar. Vi skulle fortfarande haft kvar almen (och andra hotade träd) då patogenerna vi har idag är en följd av globaliseringen.

Men, allt handlar om vilket betestryck som funnits. De flesta är numera överens om att de stora herbivorerna (uroxe, visent, skogselefant, mfl) har utrotats av människan. Och hur landskapet hade sett ut med dem kvar har vi mycket liten uppfattning om. Det finns de som menar att savannen är det ursprungliga.

Kanske lite hjälp, om inte annat kan det ge en uppfattning om frågans komplexitet.

Hälsningar
Matts

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb