Frågelådan

Hur ska vi göra för att tallarna ska må bra?

1 juli 2019

Frågeställare
Lotta
onsdag, 9 oktober, 2019 - 07:36

Fråga

Hej!

Vi har många tallar, en del är väldigt risiga några är fantastiska. En del står väldigt tätt. Hur ska vi göra för att hjälpa tallarna att må bra. Finns det tumregel ang hur tätt tallar ska stå? När tar man ner tallen.

Med vänlig hälsning

’Lotta

Svar

Hej Lotta!

För att få till riktigt fina timmertallar i skogen (raka stammar utan synliga kvistar) ska en tall föryngring komma upp relativt tätt och sedan glesas ut stegvis genom röjning och gallring. Hur tätt de kan stå beror bland annat på hur näringsrik marken är. Börjar man glesa ut för sent riskerar träden bli instabila och kan lätt se gängliga ut och få krökar och böjar få. En liten krona ger dessutom sämre växtkraft. Träden måste hela tiden ha en krona där fotosyntesen (”motorn”) sker. Det här var om tallar i skogen och över en omloppstid.

Om man vill ha tallar på tomten beror det väl på vad man tycker är snyggt. En tumregel är att ju glesare de har växt upp, desto grövre grenar får de längre ner. Har man tätt med tallar men vill ha någon enstaka kvar ska man inte friställa den helt direkt av stabilitetsskäl. Ta ett antal med ett par års mellanrum.

Hoppas detta ger lite tips.

Hälsningar

Anders Fries

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb