Frågeställare
Narin
onsdag, 8 januari, 2020 - 07:03
Fråga
Hejsan!
Jag ska skriva en gymnasiearbete om granskogar i Sverige. Jag undrade hur våra granskogar mår idag?
Svar
Hej Narin!
Granen, kan precis som andra trädslag, drabbas av olika typer av skador som påverkar trädens tillstånd. Det kan vara angrepp av svampar och insekter eller ogynnsamt väder såsom stormar och torka. Detta är fullt normalt, men det kan förekomma perioder då flera av dessa faktorer kan samverka och ge upphov till mer omfattande stress och skador. Under den varma sommaren 2018 utsattes skogen för en stark torkstress. Detta har gynnat skadeinsekter såsom granbarkborren som dels gagnas av varmt och torrt väder, men också av att träden försvagats av torkstressen. Det har inneburit stora angrepp och enligt Skogsstyrelsen har 3 – 4 milj skogskubikmeter gran dödats av granbarkborren under 2019. De största angreppen har ägt rum i Götaland med ca 2,5 milj skogskubikmeter dödad gran. Detta får anses vara mycket stora angrepp, trots att det är en relativt liten del av det totala virkesförrådet av gran i Götaland som är 439 milj m3sk. Den naturliga avgången, träd som årligen dör, är normalt ca 2 ‰ av de levande virkesförrådet. Andra faktorer som påverkat granen och all skog är stormar. Det har varit flera starka stormar under de senaste 15 åren, med Gudrun 2005 och Per 2007 i södra Sverige och Dagmar och Ivar på 2010-talet i mellersta Norrland. Dessa stormar har fällt mer än 100 milj skogskubikmeter totalt. Gran är också stark påverkad av rötsvamp, mest rotröta, vilket gör att träden mår sämre och lättare utsätts för annan påverkan. En uppskattning från Riksskogstaxeringen för perioden 2005-2009 visar att totalt 9 % av volymen gran i medelålders och äldre skog var påverkad av rötsvamp.
Trädens ”hälsotillstånd” studeras också genom att bedöma kronutglesning (barrförlust). Riksskogstaxeringen har genomfört dessa bedömningar sedan 1984. Under de senaste 10 åren har utglesningen för gran i genomsnitt inte ökat.
Ett indirekt mått på ”hälsotillstånd” kan ju också trädtillväxten vara. Tillväxten för gran är fortsatt hög.
Sammanfattningsvis kan man säga att granskogen generellt inte mår dåligt, men har varit utsatt för flera kraftfulla stressfaktorer under de senaste 15 åren vilket gjort att relativt mycket granskog regionalt har påverkats starkt och dött.
Källa: SLU Riksskogstaxeringen och Skogsstyrelsen.
Frågan besvarad av:
Sören Wulff
SLU Riksskogstaxeringen