Frågelådan

Hur kan jag beräkna virkesvolymen för en provyta?

12 oktober 2020

Frågeställare
Sven
onsdag, 2 december, 2020 - 06:46

Fråga

Hej!

Hur kan jag beräkna virkesvolymen för en provyta med hjälp av övre höjd och grundyta när grundytan ligger utanför tabellvärdena? I detta fallet en grundyta på 56. Finns det någon formel jag kan använda?

Svar

Hej Sven!

Ja, det finns en funktion bakom volymtabellerna, men en sådan funktion är inte bättre än materialet bakom. Jag gissar att det är därför konstruktören av tabellen för virkesförråd har satt stopp vid grundyta om högst 46m2/ha. Det finns helt enkelt för lite material bakom för att den här typen av funktioner ska vara tillförlitliga.

Volymen för ett träd är höjden * grundytan * formen. Samma princip kan användas för ett bestånd. Men då ska ”formen” beskriva alla träds ”medel”-form och hur väl ett höjdmått, ofta övre höjd, beskriver alla träds ”medel”-höjd.

Den här typen av tabeller har funnits länge, t ex i många upplagor av Praktisk Skogshandbok. Jag har tittat i skogsstyrelsens gallringshäfte och hemsidan Kunskap-direkt. (Det finns små skillnader.)

AV tabellerna framgår att formen varierar för trädslag, höjd och grundyta.

För höjder mellan 20 och 32 meter och grundytor mellan 40 och 46 m2/ha varierar ”formen” för tall 0,41-0,35 och för gran från 0,43-0,41. Du kan pröva själv.

Utifrån detta skulle jag föreslå att du beräknar volymen för bestånd med mycket höga grundytor till grundyta * övre höjd * 0,35 för tall (*0,4 för gran). Men OBS, som jag skrev ovan, det är ett överslag och det finns en orsak varför tabeller inte tagits fram för så tät skog.

Eric

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb