Frågelådan

Hur kan aspars lövsprickning ske i så olika tid, trots samma plats och storlek?

17 maj 2020

Frågeställare
Alexander Höglund
tisdag, 23 juni, 2020 - 06:26

Fråga

Hej!

Hur kommer det sig att olika aspars lövsprickning sker så olika i tid, trots att de kan stå på samma ställe och vara lika stora?

Svar

Hej Alexander!

Lövsprickningen påverkas av ljus och temperatur. Hur träd ska reagera på förändringar på våren styrs av gener, och olika individer är olika och därför sker lövsprickningen vid olika tidpunkt. På våren kan du se det mycket tydligt på t ex granar (visserligen inte ett lövträd men samma princip), några granar skjuter nya ljusgröna årsskott tidigare än andra. Det är en genetisk skillnad mellan individer som visar sig. Det är en fördel att skjuts skott och få löv tidigt, då utnyttjas en längre vegetationsperiod, men samtidigt är det en risk att skott och löv ska frysa och förstöras

Asp är lite speciell eftersom den ofta föryngras genom rotskott. Alla skott från en och samma asp är en individ, en klon, och har samma egenskaper och bör få löv samtidigt. Med tiden kan en eller ett par sådana kloner dominera ett aspbestånd. Men du har tydligen observerat två olika individer som reagerar olika på vårens ankomst.

Eric

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb