Frågelådan

Hur gammal är björken i min skog?

21 november 2020

Frågeställare
Sabine
onsdag, 2 december, 2020 - 07:01

Fråga

Hej!

I min skog står en stor gammal björk skulle gärna veta hur gammal den är. Den här en omfång på 292cm.hur gammal kan den vara? På min tomt finns 2 mindre björkar 179 och 147 cm i omfång. huset är 80 år så jag gissar dessa är kanske i den åldern?

Svar

Hej Sabine!

Träden på din tomt är om vi översätter dina mått till diametrar 47 respektive 57 cm. Att det är 80 år och lika gamla som ditt hus är rimligt.

Björken är ett pionjärträd och börjar ofta degenererar vid en ålder av ca 80 – 100 år, men det finns observationer på enskilda björkar som uppnått åldrar uppemot 300 år. Det är allmänt svårt att bedöma åldrar hos träd. Hur fort träden växer beror bl.a. på konkurrenssituation och tillgång till tillväxtfaktor som t.ex. näring och vatten. Din  björk i skogen har en avsevärd diameter, 93 cm. Att den är så pass grov indikerar att den vuxit utan konkurrens, antingen att den står i en större lucka, eller att den etableras tidigare än omgivande träd och kommit att dominera dessa. Den kan vara äldre än dina tomtbjörkar, men det  behöver inte vara så.

Hälsningar

PM

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb