Frågelådan

Hur förändras PH-värdet i jorden av döda djur?

14 maj 2020

Frågeställare
Marcus Antonson
torsdag, 20 augusti, 2020 - 05:56

Fråga

Hej!

Jag har en udda fråga. Hur förändras PH-värdet i jorden av blod och likvätska (d.v.s. döda djur)? Försuras jorden/marken? Frågan dök upp under ett middagssamtal. Vi hittade inget svar när vi googlade.

Med vänlig hälsning

Marcus Antonson

Svar

Hej Marcus!

Om du inte tänker dig extremt stora mängder (helt mättad jord) så är nog de direkta effekterna på jordens pH obetydliga. Om jorden innehåller åtminstone en del organiskt material så är dess buffringsförmåga mycket större än rimliga mängder blod.

Men om man tänker sig effekterna av FULLSTÄNDIG NEDBRYTNING av blod och kroppsvävnader, så borde det, i de flesta jordar, ge en förhöjning av pH. Precis som vid nedbrytning av annat organiskt material (växter etc.) neutraliseras vätejoner och frigörs s k baskatjoner när nedbrytningen når sina slutprodukter – koldioxid, vatten och mineralämnen! Under nedbrytningsprocessens initiala steg kan det dock bli tillfälligt bli surare, eftersom ganska starka organiska syror bildas i början av nedbrytningen. När dessa syror sedan själva bryts ner till koldioxid och vatten, blir summan av kardemumman en netto-alkalinisering (dvs högre pH).

Jag skulle gissa att detta allmänna resonemang kan tillämpas där mycket blod och döda djur ansamlats.

Hälsn Tord M

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb