Frågelådan

Hur behåller jag skogskänslan mot grannen?

15 mars 2021

Frågeställare
Robert Aveling
tisdag, 16 mars, 2021 - 11:00

Fråga

Jag har en liten ”skog” i gräns mot grannen. Hur behåller jag skogskänslan? Det har glesnat ned mot marken. Hur förtätar jag denna del? Kan man gallra och plantera nytt (räcker ljuset till?)? Eller måste jag komplettera med något annat lågväxande? I så fall med vad?.

Svar

Det beror på vad du vill ha för känsla på platsen. Jag utgår ifrån att granarna inte är dina. Även om de är det så bör du hantera det på följande vis.

Försök att ordna en flerskiktad skog. Det gör du genom att plantera dit buskar eller träd som är skuggtåliga. Det verkar inte vara alltför skuggigt på platsen och tall och björk släpper igenom en hel del. Man kan absolut stamma upp tallar och björkar för att få mer luft under. Om du planterar under så kommer det du plantera att uppskatta denna åtgärd. Beroende på om du vill ha naturkänsla med Svenska arter eller tänker friare så kan du välja vilda växter eller välja allt möjligt.

Bra sorter (lite beroende på var du befinner dig) är Olvon, hassel, idegran, bok, avenbok, En hel del granarter växer bra under skärm men undvik blågran och engelmangran. Ädelgranar går mycket bra men undvik klippgran. Europeisk ädelgran och nordmansgran är utmärkta arter för Sverige söder om Dalälven. Norr därom rekommenderas Balsamgran och Sibirisk ädelgran i stället. Vissa av dessa granar kan man sedan avverka när de blir 4-6m så att de inte bildar en tät och mörk skog. Rhododendron av lite storlek kan även funka om jorden inte är för tung. 

Besvarat av:

Håkan Schüberg

Projektledare, Birka Folkhögskola

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb