Frågeställare
Anders Larsson
torsdag, 26 mars, 2020 - 14:54
Fråga
Hej!
Gillar älgen att gnaga på asp som är död. Har ringbarkat några aspar i ett yngre tallbestånd och tänkte såga ner några aspar men vill inte locka dit älgar.?
Svar
Hej Anders!
Älgen kan äta bark från ett fällt träd om barken fortfarande är färsk och har ett fodervärde. Men efterhand som torkning och/eller nedbrytningen av trädet tar vid och kanske angrepp från svampar sprider sig, så minskar också attraktionskraften hos det fällda trädet för en hungrig älg. Så frågan att ställa sig blir: i vilket skick är dina aspar just nu? Om barken ser levande eller färsk ut kan asparna bli föremål för älggnag.
En sak som kan vara bra att tänka på i sammanhanget är att välja rätt tidpunkt för en åtgärd. Trädets torknings- och nedbrytningsprocess går snabbare under sommarhalvåret än under vinterhalvåret. Dessutom finns det mycket annat tillgängligt foder under sommarhalvåret, vilket gör att älgen (som är ganska kräsen när foderutbudet tillåter det) då har en hel buffé att äta av och sannolikt inte fastnar allt för länge vid dina aspar.
Du skriver inte var i landet din tallungskog finns, men för att skydda den i en känslig ålder skulle jag råda till att vänta med att fälla asparna tills det är barmark och lövsprickningen har startat. Förhoppningsvis är varken aspbarken eller ungtallarna så intressanta för älgen då.
Naturligtvis går det att vända på rådet också – om tallskogen är äldre och har vuxit ur beteshöjden (dvs de är över 4-5 m höga), så kan några fällda aspar vintertid utgöra ett värdefullt fodertillskott för älg och annat klövvilt.
Hälsningar
Märtha Wallgren