Frågelådan

Finns privatpersoner eller företag som köper träd på rot i Kolmården-trakten?

2 december 2018

Frågeställare
Jan
tisdag, 15 januari, 2019 - 08:22

Fråga

Hej!

Finns det några privatpersoner eller företag som köper upp träd på rot Kolmården-trakten? Vi har en fritidstomt med ca 40 granar och tallar samt 6 stora björkar ca 40 år gamla). Var ska man vända sig till i Östergötland ?

/Jan

Svar

Hej Jan!

Jag ser det inte som en uppgift för detta forum att rekommendera specifika företag eller personer, men bidrar gärna med några tips som kanske ändå kan leda dig vidare.

När det rör sig om många träd och om det är enkla förutsättningar kan nog skogsbolag, skogsägareföreningar, köpsågverk, skogsmaskinentreprenörer mm vara intresserade av att fälla träden och ta hand om virket (och eventuellt också grenar och toppar). Att de köper virket sänker kostnaden, och i bästa fall kan det till och med bli en slant över. Det brukar vara lätt att hitta lokala kontaktpersoner för företag som utför skogsavverkning. Min sökning på ”skogsavverkning Östergötland” gav tex 797 träffar på gula sidorna.

Är det däremot bara få träd och/eller svåra förutsättningar så är det nog aktuellt med ett företag som är specialiserat på sådant arbete. Sök på exempelvis trädfällning eller arborist. Det är osäkert om de köper virket, och jag kan nog snarare tänka mig att de tar extra betalt för att ta rätt på det (dvs att ”städa efter sig”). Men i ditt fall, med nästan 50 träd, skulle jag börja med skogsbolag eller liknande.

Oavsett vem som gör arbetet så är det bra att kontrollera utförarens ansvarsförsäkring – så att försäkringen täcker eventuella skador om något träd inte faller åt det håll som det var planerat!

Lycka till!

// Ola Lindroos

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb