Frågelådan

Finns det någon risk att askträden dör av angreppen från askviveln?

27 juni 2020

Frågeställare
Gunnel Wallin
onsdag, 8 juli, 2020 - 05:00

Fråga

Hej!

Askvivel finns på många askar i trakten där jag bor. Finns det nån risk att asken dör? Varför angriper den inte alla träd och kan man göra nåt för att stoppa den?

Mvh Gunnel

Svar

Hej Gunnel!
 
Askvivlarna har i Sverige hittills aldrig haft så stora utbrott att de skulle kunna påverka askarnas vitalitet. Det finns dock känt söderut i Europa, och med mer värme kanske problemen flyttas norrut. Vivlarna finns överallt där det finns ask, men för att de ska påverka askarnas hälsa måste träden kalätas, eller nära det. Dock kan förmodligen en kombination med askskottsjuka förvärra risken.
 
Där finns så vitt jag vet inga effektiva sätt att bekåmpa viveln. Om man ändå vill försöka så kan man (om det är småträd/buskar av ask i trädsgårdsmiljö) rent fysiskt klämma ihjäl larver och puppor. Om det är stora träd eller hela skogsbestånd är det förstås en praktiskt omöjligt metod. Som mer stoskalig metod är kemiska bekämpningsmedel det enda jag kan komma på på rak arm. Jag är dock tveksam till att föreslå den, eftersom kemiska medel är något vi helst undviker av miljöskäl. Det lär också krävas tillstånd för att gör det. Jag är i skrivande stund inte på plats på jobbet och kan därför inte gräva mig ner i litteraturen efter om någon av de gamla skogsentomologerna har några tips. Det är inte helt omöjligt..
 
Med vänliga hälsningar
 
Mats Jonsell, skogsentomolog, SLU

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb