Frågelådan

Fanns granen i spridda bestånd i Mellansverige på stenåldern?

27 januari 2020

Frågeställare
Svante Morgan Johansson
måndag, 3 februari, 2020 - 13:23

Fråga

Hej!

Jag påstår i en berättelse om stenåldern, cirka 6000 år sedan, att granen fanns i spridda bestånd i Mellansverige. Med tanke på de olika teorier som florerar angående granens invandring i landet är jag nu osäker.

Vänligen

Svante Morgan

Svar

Hej Svante!

Frågan är vad som är Mellansverige, geografiska (Jämtland typ) eller ”dagligt tal” (Stockholm och västerut). I vilket fall, för 6000 år sedan var ”den breda fronten” kommen till östra Finland. Det är om vi med det menar 1-2 % av alla pollen och i alla diagram från området, dvs det var alltså så långt den kommit med all säkerhet, även om den fortfarande relativt ovanlig.

Men, Leif Kullmans fynd av granved tidigt i fjällen har ställt saker lite på ända. Även om nästan alla diagram från Sverige för 6000 år sedan saknar gran, finns det en handfull med kontinuerlig kurva av granpollen för 5000-6000 år sedan, med >1% 1000-2000 år efter det (faktiskt även en i Mälardalen). Med andra ord kan det inte uteslutas att den fanns sällsynt. Sedan är det ju frågan vad som menas med ”spridda bestånd”.

Hälsningar
Matts

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb