Frågelådan

Bladen på boken är små och lätt krulliga/förkrympta. Är det tecken på sjukdom?

6 juni 2019

Frågeställare
Louise Ortgren
tisdag, 17 september, 2019 - 07:38

Fråga

Hej!

För 28 år sedan planterade vi en bok i trädgården. I år är bladen små och lätt krulliga/förkrympta, slår inte ut fullt. Är det tecken på ohyra/sjukdom/skada? Behöver vi ta ner den?

Med vänlig hälsning

Louise Ortgren

Svar

Hej Louise!

Jag känner inte igen beskrvningen som någon biologisk skadegörare (bilden var svår att tolka ut så mycket av), så det är förmodligen någon abiotiska skada. Om bilden var tagen tidigt under sommaren skulle det eventuellt ha med frost att göra. Men eftersom frågan kom till mig nu antar jag att det är något mer aktuellt som jag inte alls vet vad det kan vara. Därför frågade jag Michael Freeman, en frilansande man kunnig på sådana skador och han skrev så här:

Det är inte ovanligt att se individer av bok med mindre blad som är skålformade. Dels kan det vara genetiskt betingat – och många anser det är snyggt och lite exotiskt.  Och det kan se fint ut tycker jag också. Dels hänger det ofta ihop med att trädet lider av vattenbrist. Bladen blir skålformade för att reducera ytan som träffas av ljuset för därmed att minska avdunstningen. Detta för att kompensera bristen på vattentillgång. 

Bladen i år kommer ju från knoppar som anlades förra sommaren. Och den var ju båda varm och torr. Symptomer på vattenbrist syns vanligtvis först året efter. Fast någon effekt på trädet kan ibland ses innevarande år om det är mycket dåligt med vatten.

Även grävarbeten i trädets närhet kan ställa till det.  Dels kan det bli skada på rötterna – som ju kan träcka sig 10-tals meter ut från stamman – och dels kan det göra att vattnet i marken tillfälligt dräneras bort från trädet vid grävningen. 

Så jag tycker absolut inte man ska trädet ned! Vänta istället till nästa år och se om det inte har återhämtat sig då. Och vänta gärna ytterligare ett år tycker jag. 

Hälsningar
Michael

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb