Frågelådan

Är mängden kol, jorden + atmosfären konstant?

9 september 2020

Frågeställare
Peter
tisdag, 13 oktober, 2020 - 12:00

Fråga

Hej!

I ett svar från -02 kunde man läsa att ~100 047 000 ”’ ton bundet kol + ~750 ”’ ton i atmosfären. I skolan fick jag veta att mängden kol, jorden + atmosfären, är konstant. Rör det sig mellan olika former – på vilket sätt har ovanstående det förändrats sedan -02?

Svar

Hej Peter!

 

Det du fick veta i skolan gäller för det biogena kretsloppet, där vegetation tar upp koldioxid genom fotosyntesen en del av detta förmultnar/bryts ner och avger koldioxid och/eller lagras i marken. En del koldioxid omvandlas till andra former i atmosfären och en ganska stor del tas upp av haven också.

 

När vi använder fossila bränslen (som har tagits ur det biogena kretsloppet för många miljoner år sedan), så tillför vi nytt kol till det biogena kretsloppet som motsvarar 10 miljarder ton kol varje år. En del av dessa 10 miljarder ton kol tar skogen upp en del, haven en del och resten blir en ökning av koldioxidhalten i atmosfären. Vi är upp i 412 ppm nu och sedan 2002 åren har vi ökat koldioxidhalten med ca 50 ppm, vilket motsvarar en ökning med ca 13%.

 

Du kan även läsa detta här längst bak i kapitlet, se länk längre ner på sidan

 

Bästa hälsningar,

 

Johan

Länkar

https://www.skogsstyrelsen.se/globalassets/mer-om-skog/skogsskotselserien/skogsskotselserien-21-skogens-kolbalans-och-klimatet-2020-.pdf

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb