Frågelådan

Är det något att oroa sig för när den fina gamla eken tappar bark?

23 april 2020

Frågeställare
Maria
tisdag, 5 maj, 2020 - 14:05

Fråga

Hej!

Min fina gamla ek har tappat delar av barken och jag undrar om detta är något jag skall oroa mig över och/eller om det är något jag kan göra.

Med vänlig hälsning

Maria

Svar

Hej Maria!

Eken ser på bilden ut att leva och vara vital, så du behöver inte oroa dig för att den ska dö just nu på grund av detta. Där barken faller har dock trädet råkat ut för någon skada – det levande kambieskiktet dvs. gränsen mellan ved och bark har dött, men det är flera år sedan skadan skedde kan man se på närbilden av skadan som du sände med. Där kan du se att trädet håller på att valla över – det växer fram en kant med levande ved under den bark som håller på att falla. Om skadan är smal så kommer övervallningen sluta sig, men det är nog inte så troligt i detta fall – det ser ganska brett ut.
 
Stamskadan kommer dock i framtiden ge sämre stabilitet åt trädet, eftersom veden rötas så sakteliga. Då ökar risken att det blåser omkull. Den risken kan man minska genom att skära ner kronan, så att det blir ett mindre vindfång. Det ser ut som om sådan beskärning kanske redan har gjorts tidigare?
 
Skadan på kambiet kan bero på många saker. Kanske har det att göra med den grova gren som skurits ner ovanför skadan. Det kan ha varit någon som eldat för nära trädet och värmt ihjäl kambiet. Åska? Frostskada? Väldigt svårt att säga något säkert om det.
 
Trädet har med denna skada blivit ett riktigt gammelträd, och kan då bli bostad åt alla de ovanliga och hotade arter som har det svårt just på grund av att de gamla träden blivit ovanliga.
 
Med vänliga hälsningar
 
Mats Jonsell skogsentomolog, SLU

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb