Föreningen under coronan

Många av Föreningen Skogens medlemmar lever i svåra tider. Några har drabbats av coronan, andra tillhör riskgrupper och lever mest inomhus med begränsningar. Skogsbolaget brukar man inte göra sig av med när man går i pension – som i de flesta andra branscher. Skogen är en livsstil som hänger med långt efter 65. Därför är medelåldern på skogsägare hög.

På Föreningens kansli och i styrelsen fortsätter arbetet oförtrutet med att berätta om skogens möjligheter. Det finns alltid en berättelse att berätta. Både för skolbarn som sällan är ute i skogen och för drivna skogsbrukare som gärna vill läsa om det senaste.

Coronan till trots. SKOGEN kommer ut, Skogen i Skolans kansli fortsätter att stötta regionernas arbete, medlemmar som stött på patrull kan oftast få ett gott råd, vare sig det gäller att hitta rätt personer eller hantera ett krångligt regelverk.

Den utmaning Föreningen Skogen möter just nu är framför allt att skapa levande mötesplatser, där skogsfolket kan ses öga mot öga med ett glas vin i handen på stadsmöte eller, ännu hellre, över en kåsa kaffe i skogen. Höstexkursionen skjuts upp till nästa år. Prisutdelningen på Forum för bioekonomi kunde inte bli av, liksom skogsmingel och skogskvällar. Ingen videokonferens i världen kan ersätta dem. Men vi förbereder förstås mötesplatser för den händelse att läget ljusnar ordentligt i höst.

Likadant är det i resten av skogsbruket. Att ses i grupp går inte ens ute i skogen. Inte ens om vi försöker sprida ut oss som nysatta plantor på ett hygge, med två meters förband. 

Under tiden får vi i skogsbruket fokusera på andra möjligheter. För nu finns nya. Aldrig har Skogen i Skolan stött på ett så stort intresse från skolorna att komma ut i skogen. Trafiken på skogeniskolan.se har ökat kraftigt. Skogen ger samhället hopp i mörka tider. Det berättar vi också i det nya läromedlet för mellanstadiet som blir klart under sommaren.

Kanske kan du hjälpa en skolklass ut i skogen i år? För även om vi inte kan ses på konferenser och exkursioner så kan vi på olika sätt fånga upp det stora intresset som nu finns för naturen och dess möjligheter.

Bengt Ek
Generalsekreterare

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb