Silverkvist till Georg Strömbäck

Georg StrömbäckGeorg Strömbäck, Sänkmyran utanför Kalix, har under mer än femtio år arbetat i skogen och parallellt med det konstruerat maskiner. Drivkraften bakom detta har nog varit ett ”kan själv-tänkande” kombinerat med kreativitet, att det ska göras maskinellt och ett tekniskt kunnande byggt på praktiska erfarenheter. När det har behövts avverka på den egna fastigheten har han konstruerat något att skörda med och när det har behövt skördas biobränsle har det lett till ett aggregat för den åtgärden.

Bland alla maskiner han har utvecklat är en markberedare som går under beteckningen GSSP, den som kommit till störst användning i skogsbruket. Den klarar att höglägga, att göra korta och långa fläckar samt att så.

George är en speciell person som inte har passat in i de system som funnits för att stötta uppfinnare, det verkar inte vara meningen att en person ska gapa över så stora koncept. Det har inneburit att det mesta är gjort påegen bekostnad, skogen på hemmanet har kommit väl till pass, och på oavlönad tid. Trots att George egentligen är pensionär sedan länge, han har fyllt 78 år, drivs han vidare i sitt uppfinningsarbete. Den drivkraften har redan resulterat i en teknisk utveckling som gagnar skogsbruket, men det finns potential för mer. Ibland är det kanske bra med människor som bryter mönster och går sina egna vägar. En silverkvist är både ett tack för det Georg gjort men också en inspiration till en fortsatt strävan.

Ur SKOGEN 8/12

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb