Stark tro på timmer

5 november 2018

Framtidstron på timmer är stark. Bruttoavverkningen väntas öka i år, visar Skogsstyrelsens prognos. Enligt en undersökning som intresseorganisation Svenskt trä har genomfört räknar den svenska byggbranschen med att limträ fortsätter att ta marknadsandelar från stål och betong, även om byggandet totalt ser ut att minska i år och nästa år. Det minskar skjutsen uppåt för priserna eftersom de lägsta kvaliteterna av tall och gran används för lim- och KL-trä. 
Samtidigt kan vi läsa i Vidanytt att furan som varit under press en längre tid har kommit tillbaka starkt. Företaget säljer mer och mer fura som konstruktionsvirke både hemma och på export.

Annars tuffar högkonjunkturen på när det gäller sågade trä­varor, även om inte priserna på timmer har höjts denna månad – förutom hos lilla Västra Värmlands och Dals skogsägare­förening (VVDS) som överträffar sina närliggande konkur­renter rejält. Många av VVDS medlemmar som finns norr om E18 slipper dessutom transportavdraget som många köpare ­tillämpar.
I prisdiket har köparna tagit rygg på varandra och de flesta hamnar på 320 kronor per kubik fub för barr och 335 för gran – med två undantag. Det ena är Billerud Korsnäs som betalar 280 respektive 295 kronor i större delen av Värmland samt längst i norr. Det andra är Stora Enso, men det vore konstigt om inte höjningar kommer inom kort. 
På timmersidan ser vi flera smärre prisökningar, men det beror på att höjningar av massavedspriserna även slår igenom på jämförpriserna.

I mina månatliga krönikor har jag ofta påpekat att skogsägarna alltid har möjlighet att förhandla sig till priser som är högre än vad prislistorna visar. Att jämföra och förstå vad prislistorna verkligen innebär i slutänden som betalning är nästan omöjligt för en lekman. Våra jämförprislistor har i alla fall inneburit att de olika köparnas nivåer har kunnat vägas mot varandra. 
Ett annat bra sätt är att vid anbud begära betalning per volym och sedan använda skördarlistorna som betalningsgrund. Västerås och Växjö stift använder sig av dessa metoder. Det är då lättare att jämföra begärda anbud.
Själv kommer jag att använda mig av den metoden vid mina kommande avverkningar i min egen skog i Tjust i norra Småland. Den här krönikan är nämligen min sista för SKOGEN, så nu kan jag nog släppa lite på granskningen av landets virkesköpare – utom de i just mina trakter!

SKOGEN 10/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb