Nu ger SKOGENs experter svar på dina frågor. Specialister inom vitt skilda skogliga områden står beredda att ge tips och komma med förslag på lösningar där du stöter på problem. Allt för att göra ditt skogsbruk effektivare och dina skogar mer välskötta.
Ta chansen att få expertsvar på dina frågor, saker som du kanske funderat över men aldrig fått något bra svar på. Det enda du behöver göra är att mejla till info@skogen.se.
Om du är medlem i Föreningen Skogen försöker våra experter svara dig personligen på alla dina frågor. För övriga garanteras endast svar på de frågor som publiceras.
Bli medlem i Föreningen Skogen
Här kommer Experterna
Naturvård – Torleif Ingelög
Naturvårdsråd och skogsägare
– Jag kan bland annat ge läsarna tips hur man kan få fler djur och växter att trivas i den egna skogen. Själv ägnar jag mig gärna åt slåtter av ängsmark, att odla hotade åkerogräs och att sätta upp av holkar (nu nästan 600).
Har varit med i Föreningen Skogen i över tio år. De senaste åren har jag varit med att nominera skogsägare till föreningens utmärkelser. Riktigt roligt!
Jag engagerade mig tidigt i naturvårdshänsynen inom skogsbruket, var en av pionjärerna törs jag nog säga. Redan på 70-talet skrev och medverkade jag i en rad handböcker i ämnet. En stor del av min yrkesverksamma tid ägnades sedan åt ArtDatabanken. Nu skriver jag på en bok och är väldigt aktiv inom Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.
Hur vårdar jag mångfalden vid gallring?
Hur gör man en trädkyrkogård?
Kan jag hugga vid bäcken?
Hur gör man mulm?
Hur vårdar jag mångfalden vid gallring?
Ska jag tömma fågelholkarna?
Vad menas med en förstärkt hänsynsyta?
Kan myrskydd bromsa barkborren?
Ekonomi/Fastigheter – Jens Agensjö
Rådgivare och mäklare Areal
– Det är viktigt att betrakta skogsbrukandet med lite mer företagsekonomiska ögon. Jag kan visa läsarna att man inte behöver äga mycket skog men ändå kan hämta hem pengar.
Mitt arbete på Areal i Stockholm är bland annat att förmedla fastigheter, ge skatteråd och bistå vid deklarationer, generationsväxlingar och värderingar. Det blir många möten med jord- och skogsägare. Det gillar jag.
På den mer privata sidan är nummer ett att fiska kräftor tillsammans med familjen. Helst på egna vattnet en varm augustikväll.
Jag gick med i Föreningen Skogen redan under tiden på Skogis. Då som nu är den en viktig informationskanal och markering att jag stöttar och är intresserad av dessa frågor.
Skattefri ersättning för naturskydd?
Vad ska jag tänka på som ny skogsägare?
Ska jag bilda firma när jag blir skogsägare?
Skötsel – Pelle Gemmel
Professor och ordf. i Föreningen Skogen
– Med ökad kunskap är jag säker på att skogsägarna kommer att bidra till bättre skogar. Varje situation är unik och var och en måste själv kunna fatta rätt beslut. Det kan vara lika rätt att odla och sköta contorta på rätt sätt som att bläda. Jag ska med glädje ta mig an läsarnas skötselfrågor, stora som små.
Jag har rötterna i Östersund, har arbetat på SLU, först i Umeå sedan Alnarp och är nu skogsvårdschef på SCA i Sundsvall. Dessutom har jag varit ordförande i Föreningen Skogen sedan 2004 fram till 2012. Så jag har verkligen fått utlopp för båda intressen; skogsodling och information.
Är även mångsysslare på fritiden och njuter lika mycket på sommarstället på Österlen som i vår ”barack” i den norrländska ödemarken.
Hur får vi ek på åkern?
Vågar jag röja gränsen i sommar?
Borde jag röja bort björken?
Vågar jag röja granen i sommar?
Juridik – Maria Holmgren
Jurist på LRF Konsult Juridiska byrån
– Mitt arbete går ut på att vägleda och förtydliga vad skogsägaren har för rättigheter, möjligheter och förmåner. Jag är särskilt insatt i områdena intrångsjuridik och miljö- och fastighetsrätt.
Min vardag går mycket ut på att underlätta relationen mellan medborgare och myndighet och att vara med och lösa konflikter mellan människor. Det ger mig mycket.
Det ska också bli givande att som nybliven medlem i Föreningen Skogen få chansen att dela med mig till läsarna av vad jag lärt mig i mitt yrke.
På fritiden är det utomhus som gäller för mig – oavsett om det rör sig om en båttur, en stilla skogspromenad eller skidåkning på en orörd fjällsida.
Måste jag betala grannens väg?
Vad kan jag få för reservatet?
Får campingen anlägga leder i vår skog?
Blir jag av med halva fastigheten?
Vad kan jag få för reservatet?
Får grannen nyttja vår skogsbilväg?
Behövs makesgodkännande?
Dags att avverka? Missa inget i avtalet.
Skogsskador – Pia Barklund
Docent i skogspatologi.
Verksam vid Institutionen för Skoglig mykologi och växtpatologi på SLU. Hon svarar gärna på dina frågor om skogsskydd och om de sjukdomar som florerar ute i skogen.
– Föreningen har jag varit med så länge jag kan minnas och SKOGEN har alltid funnits i vårt hem, förutom de 6 år på 90-talet då jag bodde i Etiopien och Kenya.
Tidig höstfärg
Varför dör askarna?
Skogsägande
– Oavsett om du nyttjar din fastighet till enbart rekreation, jakt eller till ren virkesproduktion så ska det vara kul att äga skog! Och ju mer kunskap desto roligare har man.
Att sprida information om skog och skogsbruk är föreningens huvuduppgift. Böcker, exkursioner och tidningen SKOGEN är exempel på hur du som skogsägare kan öka din kunskap. Experterna är ytterligare ett steg i den riktningen.
Hur lägger jag ut planteringen?
Hur många plantor överlevde?
Vad är medelstam?
Vad är leveransrotköp?
Är det förbjudet med katning?
Virkesmarknad – Anders Mörk,
verksamhetsutvecklare
Behöver avlägget vara så stort?
Välkommen med dina frågor!
Foto: Patrik Cederman