Maskiner och utrustning för den bearbetande industrin finns förstås också med på Trä & Teknik, 28–31 augusti på Svenska Mässan i Göteborg.
Men mässan har genomgått en stor omställning sedan starten 1982, betonar Stefan Sundqvist:
– Vad vi nu sätter fokus på är de färdiga produkterna: på träet som material och vad man kan göra med det. Vi vänder vi oss i hög grad till alla inom byggbranschen, till arkitekter, stadsplanerare, med flera.
Ett av årets fokusområde kallas ”Bygga i trä”, där utställare samlas och en omfattande seminariesatsning görs under fyra dagar, i samarbete med Svenskt Trä, Träbyggnadskansliet och RISE. Satsningen genomförs mot bakgrund av uppsvinget för flerbostadsbyggandet i trä. 2014 färdigställdes 1 691 lägenheter, 2017 var motsvarande siffra 4 232 lägenheter. Alltså en ökning med 250% på tre år! Samtidigt ökade trähusens andel av den totala bostadsproduktionen från 8,8% till 10,9%.
– Industriellt byggande i trä är hetare än någonsin, säger Stefan Sundqvist.
– Med trä kan du bygga snabbare, effektivare och billigare. Många nya och spännande projekt är på gång – det vill vi skildra på mässan.
Helt nytt för årets Trä & Teknik är Arkitektdagen, onsdagen 29 augusti.
En rad case och projekt presenteras, bland annat kring att bygga högt i trä. Projekt som väcker frågor kring dimensioneringar, fukt, brand, akustik, m.m.
Bland de medverkande märks bland andra:
Johan Åhlén, VD på Moelven Töreboda, som berättar om uppmärksammade Mjöstornet i Brumunddal i Norge, som lagom till mässan når sin fulla höjd på drygt 80 meter och därmed blir världens högsta träbyggnad idag.
Kevin Flanagan från brittiska PLP Architecture som ger en inblick i planerna på två verkligt gigantiska trähus, Oak Tower 1 och 2, som ska uppföras i London och beräknas bli 300 meter höga.
Daniela Grotenfelt från Arkitema Architects, Danmarks ledande arkitektbyrå, med ett uttalat mål att utveckla fler byggprojekt i trä och som vill dela kunskapen med kollegor och kunder.
Helena Lindelöw, konstruktionschef på Lindbäcks Bygg, som nått stora framgångar, utvecklar fördelarna med att bygga industriellt i trä. |