Bakgrunden var att Skogssällskapet tillkännagav att nio miljoner kronor har utlysts av Stiftelsen Skogssällskapet som själva står för 7 miljoner. De hävdar därmed att de är den största privata finansiären av skogsforskning. De nio miljonerna fås ihop med hjälp av:
,
· Hildur och Sven Wingquists stiftelse för skogsvetenskaplig forskning 400 000 kronor
,
· Stiftelsen Anna och Gunnar Vidfelts fond för biologisk forskning 500 000 kronor
,
· Stiftelsen Petersson-Grebbe 400 000 kronor
,
· Stiftelsen Stina Werners fond 900 000 kronor
,
,
,
Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse
,Knut & Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) har enligt deras hemsida bland annat satsat 120 miljoner på Wood Science Center (Wallenberg Wood Science Center) på KTH . De har även satsat 75 miljoner på grangenomsekvensieringen. Kempestiftelserna är stora finansiärer av svensk skogsforskning och ger årligen avsevärda summor till skogssektorn, och även om man definierar ”skogsforskning” snävare, som Skogssällskapet, så torde KAW och Kempestiftelserna vara större privata finansiärer av skogsforskning än Skogssällskapet. Enligt Göran Sandberg, KAW har man de senaste fem åren i genomsnitt satsat 58,5 miljoner per år, men då ingår satsningen i Wood Science Center.
,
,Vi får heller inte glömma bort Södra Skogsägarnas Stiftelse för Forskning, Utveckling och Utbildning som delar ut c.a 13 miljoner per år till skogsrelaterad forskning i vid mening. Stiftelsen ser som sin uppgift att främja forskning och utveckling som har betydelse för skoglig och skogsindustriell verksamhet i södra Sverige.,
,
Föreningen Svensk Skogsträdsförädling
,Det finns dessutom en ännu snävare finansiär av skogsforskning, nämligen Föreningen Skogsträdsförädling, som enligt sin hemsida årligen beviljar 11-13 milj kr i forskningsbidrag till den vetenskapliga och praktiska skogsträdsförädlingen.
,
,
Tillhör träforskning inte skogsforskning?
,Skogforsk försvarar sin verklighetsbeskrivning med att säga att man avser tillämpad skogsforskning inom den traditionella område som normalt intecknas av Skogforsk och SLU samt de delar som ansluter till natur- och upplevelsevärden. Forskning om träets egenskaper och industriella användning förknippar Skogssällskapet inte med självklarhet med skogsforskning.
,
Undertecknad kanske är naiv, men frågar sig ändå om man ska skilja så knivskarpt mellan skogs- och träforskning i dessa tider när vi talar om vikten av tvärvetenskaplig forskning, vilket inte minst manifesteras inom forskningsprogrammet Future Forests.
,Ett första steg i integrationsväg borde väl vara att jobba inomvetenskapligt kring forskningen om råvaran och råvarans användning. Jag ser ett behov av skogsnäringsgemensamma forskningsprojekt där trävaruförädlare, skogsträdförädlare och skogsskötare inrymmes. I slutändan handlar det ju ändå om att få fram säljbara träprodukter som marknaden efterfrågar, och ingen av nyssnämnda torde kunna fixa det ensam.
,
,
Topplistan bland privata finansärer av svensk skogsforskning ser preliminärt ut enligt följande:
,
· Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse 58,5 miljoner per år (inklusive Wood Science Center)
,
· Kempestiftelserna -25 miljoner per år de senaste fem åren
,
· Södra Skogsägarnas Stiftelse för Forskning, Utveckling och Utbildning – c.a 13 miljoner per år
,
· Föreningen Skogsträdsförädling – 11-13 miljoner per år
,
· Skogssällskapet med flera- 9 miljoner.
,
,
Ivar Palo
,www.skogssverige.se
,
29/9 2010