Anmälan till Vårförsöket 2015 görs senast den 31 mars.
Vårförsöket 2015 – lövsprickning i skog och öppen mark
Lövsprickningen är en grundläggande händelse i naturens ekosystem. Det är inte bara ett klassiskt vårtecken utan ger också mat till larver och klövdjur och startar naturens stora vattenpump (och syrefabrik, förstås). I en nypublicerad forskningsstudie påstås det dessutom att tajmingen för lövsprickningen bestämmer en stor del av när höstlövsfärgerna utvecklas på hösten!
I Vårförsöket 2015 – vårt första massexperiment på våren – vill vi därför att eleverna ska rapportera in forskningsdata om lövsprickningens kalender. Vi vill också undersöka skillnader mellan träd som står öppet respektive inne i skogen.
Elever i alla åldrar i hela Sverige är välkomna att delta. Eleverna kan själva välja vilket lövträd de följer, men vi kommer att rekommendera er som var med 2013 att även följa samma träd som förra året om det är möjligt. Praktisk information och lärarhandledningar skickas ut till anmälda klasser i augusti.
Precis som i Höstförsöket är det flera forskare inblandade i Vårförsöket. Ekologer, växtgenetiker och naturgeografer kommer att använda elevernas data för att forska om dagslängdseffekter, klimatförändringens effekter, genetiska effekter, samt hur vi bäst kan använda satellitbilder för att följa växtsäsongens start.
Anmälan görs senast den 31 mars!
Läs mer på Vårförsökets hemsida: http://www.naturenskalender.se/vf15.php
Vårteckenhälsningar,
Kjell Bolmgren
Ps. Vårförsöket 2015 och Höstförsöket 2014 är del i ett projekt finansierat av Världsnaturfonden WWF. Målsättningen är att lägga grunden för ett långsiktigt samarbete mellan skola, forskning och miljöövervakning. Höstförsöket 2013 genomfördes som en del av ForskarFredag, men nu är Sveriges lantbruksuniversitet ansvarig huvudman för Höstförsöket och satsningen ’Naturens kalender i skolan’.
Kjell Bolmgren
Samordnare för Svenska fenologinätverket
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences
Enheten för skoglig fältforskning
Besöksadress: c/o Lilla Frescativägen 5, Stockholms Universitet, 106 91 Stockholm
Telefon: 018-671261
kjell.bolmgren@slu.se, www.slu.se