Välkommen till Lika villkor på SkogsSverige

5 september 2014 Under ämnet Lika villkor på SkogsSveriges webbplats finns kunskap om jämställdhet inom den skogliga arbetsmarknaden, inom området för enskilt skogsägande och inom utbildning och rekrytering. - Jag vill uppmana berörda inom skogssektorn att kontakta mig så kan vi visa era goda exempel på hur ni arbetar med jämställdhet på SkogsSveriges webbplats, säger Tina Sjöström, handläggare LIka villkor på skogsfakulteten hos SLU i Umeå.

Välkommen till Lika villkor på SkogsSverige

SkogsSverige grundades 1995 som ett gemensamt initiativ från skogssektorn. Fram till 2010 ansvarade SLU för verksamheten som under 2011 övertogs av Föreningen Skogen.

Under 2012 pågick ett projekt där SLU och Linnéuniversitetet gemensamt hade ett regeringsuppdrag som härörde från Jämställdhetsstrategi för skogsbrukssektorn. Fokus i projektet låg på kompetensutveckling av lärare och studenter. Projektet levererades till Landsbygdsdepartementet som såg stora utvecklingsmöjligheter med materialet. Delar av projektet har sedan dess funnits under ämnesrubriken Lika villkor på SkogsSveriges webbplats. Innehållet är nu vidareutvecklat av Tina Sjöström som från 2014 ansvarar för dessa sidor.

– Jag tar gärna emot goda exempel från skogssektorn när det gäller ert jämställdhetsarbete och lägger in länkar till det på Lika villkorssidorna på SkogsSverige. Att visa upp sitt arbete och kommunicera om det är viktigt för att nå ut och förändra. Vi ser sidorna som en kunskapsplattform för hela skogssektorns jämställdhetsarbete. Man kan här dela med sig av sina kunskaper och utvecklas tillsammans. Materialet har i dagsläget ett tydligt arbetsmarknadsperspektiv med en nära koppling till forskning och utgår från politiska beslut och lagar inom området. Innehållet är indelat utefter de tre områdena i jämställdhetsstrategin dvs arbetsliv, enskilt skogsägande och utbildning. Där finns också ett teoriavsnitt med grundläggande begrepp som handlar om genus, jämställdhet och likabehandling. Utöver det finns tips på metoder för att arbeta med jämställdhet på hela arbetsplatser eller arbetsgrupper och länkar till olika satsningar. Hör gärna av er till mig om era jämställdhetssatsningar, säger Tina Sjöström.

Sedan 2011 har Tina arbetat med frågor som rör jämställdhet och likabehandling på konsultföretaget Vkna och från januari i år gör hon det parallellt med tjänsten här på SLU i Umeå.

– Jag är statsvetare i grunden och tog min examen 2008 i Finland på Åbo akademi i Vasa. Innan dess studerade jag genusvetenskap på Umeå universitet och tag har också en Master i samhällsanalys och utredningsarbete. I mitt arbete ingår förutom Lika villkors-sidorna på SkogsSverige också att analysera, utvärdera och bidra till Lika villkors-åtgärder som görs inom skogsfakulteten. Tänkbara utvecklingsområden för Lika villkors-sidorna under nästa år är att göra materialet tydligare och fylligare samt koppla olika metoder inom jämställdhet till olika verksamhetsnära områden, säger Tina.

Den nya diskrimineringslagen trädde i kraft den 1 januari 2009. Den ersätter tidigare diskrimineringslagar och gäller både arbetslivet och samhället i övrigt. Diskrimineringslagen ska motverka diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck och ålder. Könsöverskridande identitet och ålder är två nya diskrimineringsgrunder. Samtidigt som lagen inrättades också Diskrimineringsombudsmannen som har tillsyn över att lagen följs.

 

Mer information

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier SkogsSverige
Gunilla Häggström
Ansvarig för digitala medier
SkogsSverige

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb