Trästomme minskar koldioxidbelastning

11 februari 2009 I halländska Kungsbacka står en ny byggnad som ett bevis på modernt och klimatsmart träbyggande. Valet av trästomme istället för betong minskar kraftigt utsläppet av växthusgaser.

Trästomme minskar koldioxidbelastning

–  På Träbyggnadsdagen i Örebro torsdag 12 februari träffas politiker och byggexpertis för att lära sig mer om trä som binder koldioxid och påverkar klimatet positivt, i motsats till betong och stål som ökar utsläppen. Träets klimatfördelar kommer alla till del. Det skriver Derome i ett pressmeddelande.

,

 Sedan den Nationella träbyggnadsstrategin startade 2005 har det hänt en hel del, men för att öka kunskapen om träets klimatfördelar hos kommunala beslutsfattare, beställare och byggsektorns aktörer har representanter från Träbyggnadskansliet turnerat genom Sverige. Först ut var Stockholm och i januari var det Göteborgs tur. Idag torsdag hålls i Örebro den senaste i raden. Sedan bär det av till Köpenhamn i april och Almedalen i juni. Turnén fungerar också som startskott för det man kallar Trästad 2012 – ett samarbete med tre län och fjorton kommuner

,

Derome har byggt en 3000 kvadratmeter stor bygghandelsanläggning Kungsbacka. Den bärs upp av en gedigen träkonstruktion. Sedan 2001 har antalet flervåningshus byggda med trästommarfaktiskt ökat från 2 % till 15 % 2008 i Sverig. Speciellt hallbyggnader i trä har blivit populära och har ökat från 5 % till 30 % under samma period Man har hittills varit mest framsynt i landets östra och norra delar, där beställare ligger långt framme när det gäller att välja trä. I Västsverige ligger man efter, men i gengäld är potentialen stor.

,

Byggnaden i Kungsbacka ger förutom klimatmässiga fördelarna även andra miljövärden, med tanke på de generellt dåliga markförhållandena i Kungsbacka ger trä mycket lättare konstruktioner, och därmed större möjligheter vid planering av hallar och flervåningshus,” säger Karl-Erik Andersson, Deromes koncernchef.

,

Med en genomsnittlig skillnad på 2 ton koldioxid mindre per använd kubikmeter trä, jämfört med betong, är effekten stor.
Betong har använts till byggnationer sedan 1930-talet. Att ändra metoder tar tid, men välgrundad svensk och internationell forskning, visar träets klimatfördelar. Enligt Leif Gustavsson, professor i ekoteknik vid Mittuniversitet, ger hus med trästomme en lägre miljöpåverkan. Förutom att trä binder koldioxid som finns i vår luft, bidrar valet av trä till minskade utsläpp genom att det medför en utfasning av användning av fossila bränslen för framställning av icke förnybara byggmaterial som betong och stål. I mätningarna tas hänsyn till hela processen – energiåtgång vid framställning av materialet och under byggnationen samt den framtida uppvärmningen för byggnaden.

,

Hallen i Kungsbacka i trä innebär mycket goda klimatresultat. Klimatpåverkan är 300 ton koldioxid mindre tack vare trästommen, förklarar Niclas Svensson, chef på Sveriges Träbyggnadskansli. Att man sedan valt att klä hallbyggnaden med träpanel är ytterligare positivt.

,

 Ivar Palo
SkogsSverige

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb