Sveaskogs åkare först i världen att lasta med VR-glasögon

27 mars 2017 Mattias Ackesten på Johans Åkeri i Kolsva är först i världen med att ha bytt ut kranhytten mot VR-glasögon. Med hjälp av ett så kallat "HiVision™"-system kan han nu sitta kvar i lastbilshytten och lasta. / Sveaskog

Det är krantillverkaren Hiab som tillsammans med virtual reality-företaget Voysys och Facebookägda Oculus har tagit fram systemet. Den klassiska kranhytten har ersatts med kameror, som i realtid skickar live-bilder till förarens VR-glasögon. Resultatet är exakt samma synbild, fast via glasögonen som föraren kan ha på sig i lastbilshytten, på kontoret eller till och med hemma i soffan. Mattias Ackesten såg den nya tekniken via sociala medier och fick sedan chansen att uppleva den på Skogmaskindagarna i Karlskoga. Eftersom åkeriet var på jakt efter en ny Scaniabil och lastbilen som den nya tekniken satt på kändes lockande hittade de en lösning.
 
– Istället för att kameran och all utrustning skulle monteras av bestämde vi oss för att satsa på hela paketet, så att säga. Man är ju intresserad av utveckling och det är alltid kul att prova nya saker och lösningar, säger Mattias Ackesten.
 
Åkeriet har nu använt bilen och det nya lastningssystemet under fyra veckor. Hittills är de mycket nöjda, även om det givetvis är en viss skillnad.
 
– Det är en inkörningsperiod, det kan man inte komma ifrån. Den största skillnaden i början var avståndsbedömningen, men jag känner att det kommer mer och mer, säger Mattias Ackesten.
Sveaskog ser också positivt på den nya tekniken. Logistikern Therése Knutsson Dermer är den som har mest kontakt med åkerierna i Sveaskogs resultatområde Norra Bergslagen där Mattias Ackesten kör:
 
– Vi på Sveaskog styr inte på något sätt över åkarnas inköp av lastbilar eller utrustning, men vi trycker ofta på att vi är väldigt intresserade av utveckling. Det här är verkligen ett spännande steg, och det är väldigt många av mina kollegor som är nyfikna och vill se hur det fungerar ute i fält, berättar hon.
 
Det nya systemet har många fördelar. Till exempel behöver du inte köpa in och transportera runt en 300-400 kilo tung kranhytt. Som chaufför slipper du även att krångla dig upp och ner i hytten och får en bättre arbetsmiljö.
Mattias Ackesten är medveten om att det finns de som är skeptiska till den nya tekniken, men tror ändå att den har framtiden för sig.
 
– När något är nytt finns det alltid skeptiker, så var det även när de första kranarna kom. Faktum är att min farfar var en av de första i Sverige att få en specialbyggd kran påmonterad, så det känns jäkligt skoj att vara först även nu, två generationer senare, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb